8 Nisan 2020 Çarşamba

Alınan Koordinatı Arazide Doğru Noklalamak

Golden surfer vb programlar ile tespit edilen noktayı arazide doğru noktalamak en zor olan şeydir. Uydudan define arayan, noktayı bulduğunu iddaa eden adamların çoğunun dikkat etmediği şey , programda tarama yaptığında ( mesela şu an surfer için konuşalım ! ) verdiği koordinatı google earth ta noktalarken aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi earth programı binaları kuzey doğu açıdan yandan görmüş . Yani şu demek oluyor ki earth da koyduğumuz noktada hata var . Bu nokta gerçekte earth da noktaladığımız yerin yani sarı imlecin ucunun bize gösterdiği yerin bir kaç metre kuzey batı tarafında kalmış olmalı .

Golden surfer 
Resme dikkatli bakınca binaların yan duvarlarını görüyorsunuz , tarayıp noktaladığınız alanda doğru noktalamak ve hata yapmamak için gerçekten noktasını bildiğiniz mesela yer altında kalan kullanılmayan tütün depoları , su kuyuları gibi yapıları noktalayarak onları google eartın size ne kadar hatalı olarak noktaladığını görebilirsiniz . Doğru noktayı koyamamakta bir ikinci etken ise taradığımız filtreler ... Mesela range ile tarama yaparken üst resimdeki noktayı gösterirken lower yada median filtre de konumu farklı verebiliyor . Bir de kendi oluşturduğumuz yada oluşturulmuş hazır cdr dosyaları ile görüntüyü incelerken de bu durum söz konusudur. Noktalanan yerde sapma olabiliyor. Genelde bu sapmayı yazılımı kullanan arkadaş bilir . Programı kullanırken koordinatları çektiğimiz server bile etkilidir, doğru noktayı bulmak ta, metali  veya boşluğu görmekte. Genelde 6,5 mt hata oluyor. Taranılan alan ne kadar büyür ise o kadar hata payı artıyor ve bir o kadar da daha derini tarıyor .




 Bu kadar yazdık konuyla ilgili neden yazdım sorusuna gelirsek ; insanlar verilen koordinatları el gps i ile bulmaya çalışıyor. Bu el gps lerinin çoğunda 6 metre sapma hata var. Bir de havanın durumu gps üzerinde çok etkilidir. Hava kapalı ise gps sizi en fazla 30 metre yakınına götürecektir. Yani gps ile gidip koordinatı girip sizi götürdüğü yeri noktaladığınız da google earth ta gördüğünüz noktaya yakın bir yeri noktaladıysanız sorun yok . Yine de gps kullanırken mümkün olduğu kadar açık , yıldızlı bir havada nokta koymak önemlidir mümkün olan hata payını en aza indirmek için. Açık havada cep telefonları bile götürüyor . Hem gps hemde araziyi bilerek gitmek sizi doğru noktaya ulaştıracaktır. Çünki uydu sistemli taramalar 15 metre derinliği net bir şekilde görüyor , verilen koordinatın bir kaç metre yanında sizi yanıltacak bir yapı vb. varsa sizin elinizdeki cihazlar belki de derin ve doğru olanı değil de yüzeyde olan farklı yapıyı tespit edeceği için siz  yeri yanlış noktalayacaksınız . hemoroid krem



2 yorum:

  1. ben koordinatı alıyorum sonra uydu ile bakıyorum sonra tekrar gidiyorum alan tarama veya çubuk ile uyuşup uyuşmadıgına bakıp oyle karar veriyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz neden bu kadar emin konuşuyoruz ? Senin yaptığın doğru yolu bir sefer tarama şeklini doğruladigin zaman sorun çözülüyor. Mesela 0,02 km tarama yapınca en doğru ölçü ve görüntüyü alıyorum arazide de ölçüleri dahil doğruluyorum. Ama 1 MT den küçük yapıları görmüyor . Tarama ölçüyü yolu değiştirdim görüntülerin emin ol ki hepsi yanlış çıktı. Bir sefer yer altında tutun depoları gibi yapıyı bilerek tara hangi ölçüde tarama yaptığında alttaki mahzeni doğru ölçü ile yakalıyorlarsan doğru yoldasın kardeşim . Bizim derdimiz para pul değil doğruyu bulmak .

      Sil