16 Nisan 2012 Pazartesi

Visualizer 3D Derinlik Ölçümü

 Rover C2 ile aldığımız görüntüyü pc ye aktarıyoruz.Visualizer  3D ile derinlik ölçümü yapmadan önce kayan siyalleri bir kez düzeltiyoruz ve bir kere de enterpolasyon yapıyoruz . Görüntüde aşırı değişim olmuyorsa toprak tipini seçip klavye de ok tuşları ile hedefimizin üzerinde adım adım geziniyoruz. eğer maviliğin içindeysek bir ucu ile diğer ucu arası hemen hemen aynı derinlikte olmalıdır.


future 2003 visualizer 3d okm
Rover c2 Visualizer 3D Software



İmleç tuşları ile dikey çubuk sabit kalmak şartıyla ok tuşu ile aşağı doğru iniyoruz.

rover c2 okm visualizer 3d

Ok tuşu ile aşağı inip derinliği kontrol ediyoruz.

rover c2 okm visualizer 3d

Maviliğin son adımınıda kontrol edip Maviliğin tüm alanının aynı  derinlikte olduğundan emin oluyoruz.

rover c2 okm visualizer 3d
rover c2 okm visualizer 3d

Kırmızılığın derinliği gördüğünüz gibi çok fazla zaten F7 ye bastığımızda tek seferde büyük bir şekilde kızarması lazımdı ve kızarmadı. Ayrıca boşluk ile kırmızılık aynı büyüklüğe sahip değil. F6 ile kızartıp enterpolasyonu arttırdığımızda ekrandan atacaktır bu görüntüyü mineral ayrımına daha sonra değineceğiz.

rover c2 okm visualizer 3d

Son olarakta yanal görüntüden tekrar derinlik ölçümü yapıyoruz. Toprak tipini seçip "Derinlik çizgisini aşağı indir " kutucuğuna tıklayarak derinlik çubuğunu aşağıya dopru indiriyoruz. Bir önceki ekranda aldığımız derinlik ile aynı ölçüleri vermesi lazımdır.

Bu görüntüyü bilgisayarına indir !

7 yorum:

  1. merhaba üstad ölçüm sırasında bir uç ile diğer uç arasında 2-3 cm lik fark sorun olurmu.

    YanıtlaSil
  2. s.a cihaz ölçülen derinlikte hata veriyormu doğruluk payı ne kadar.

    YanıtlaSil
  3. Sanmam bi sorun olsun 2 - 3 cm lik değer farkı bişey ifade etmez ...

    Program derinlikte genelde hata vermez hele ki yeni versiyon visualizer 3d ise nerdeyse santim santim doğrudur aldığı derinlik. Sarı simgeli visualizer 3d de görüntüler daha nettir . Yeni versiyon programda ise görüntü o kdar net değildir ama derinlik kesinlikle doğrudur yeterki siz toprak türünü doğru seçin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölçüm nasıl yapılıyor tarif edebilirmisiniz

      Sil
  4. allah razı olsun emeğinizden verdiğiniz bilgiden dolayı.

    YanıtlaSil
  5. Üstad verdiğin bilgiler için teşekkürler emeğine sağlık. bir sorum daha olacak; ölçüm yapılan yer taş, toprak vb. dolgularla kaplı bunun için toprak tipini ne olarak seçersek doğru derinlik alırız.

    YanıtlaSil
  6. Kil seçersen genelde yarım metre kadar hatalı oluyor. Ben genelde mil özelliğini kullanıyorum .Aşırı derecede mineral taş parçaları varsa hengi seçeneği seçersen seç kesin doğru gözüyle bakamazsın. Her zaman mil seçeneğini kullan bence ama hafif mineralli ve yoğun mineralli seçeneğinide ihmal etme üç derinlikte ortalama ne ona bak .

    YanıtlaSil